Makode Linde, född 1981 i Stockholm, har studerat på Adolf Fredrik Musikskola, Konstfack, California College of Art och
Konsthögskolan i Stockholm. 2008 fick han Elevstipendiet på Stockholm Art Fair och Sibirien Litos elevstipendium. Numera är Makode internationellt verksam, och har i år gjort en performance vid Vendigbiennalen och i Sofia i Bulgarien samt deltagit i Suecia Contemporanea på Uppsala Konstmuseum.

Makode är bosatt i Berlin där han målar, är musiker, DJ och gör skivomslag (Kent: Röd), merchandising till Lady Gaga och musikvideos. Till KRO´s 75-årsjubileum, som firades på Moderna Museet, deltog Makode med sin performance Painful Cake. När kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth satte kniven i den numera världsberömda tårtan blev Makode över natten känd över hela världen och You Tube klippet har nu setts av över 7 miljoner människor. Afromantics är namnet Makode Linde valt för sina arbeten sedan 2004.

Bilderna bottnar i konstnärens egna erfarenheter, med en svensk mamma och en pappa från Västafrika. Att han lever i ett rasistiskt samhälle och att han blir annorlunda behandlad på grund av sin hudfärg har blivit kärnan i hans konstnärskap. Under februari och mars 2016 presenterar Kulturhuset i Stockholm en stor separatutställning av Makode.

 Inför vernissage av sin utställning Negerkungens återkomst 2016:

“Jag tror kanske inte att konstens uppgift är att ge en massa svar utan jag ser nog en av konstens funktioner, som jag tycker är viktigare än att ge svar, är kanske att ställa frågor. Och även en känsla av osäkerhet. Att utforma en fråga som man inte vet svaret på. Vad är rasism? Vad är motsatsen till rasism? Är det anti-rasism? Folk använder de här termerna som att de hade väldigt tydliga definitioner som alla var överens om men när man pratar lite mer med folk så verkar det som att vi ändå egentligen pratar om olika saker.”
                                                            – Makode Linde