Johan Patricny (f. 1976) tillhör de konstnärer som medvetet har tillägnat sig en klassisk skolning, först som elev till Odd Nerdrum och sedan vid Statens Kunstakademi i Oslo där han fick sin MA 2002.

Han har av Anna Brodow i SvD utnämnts till att vara “de kulturkonservativas gunstling” och en annan kritiker har kallat hans måleri för ”provocerande klassiskt”. Själv strävar konstnären efter att vara så lite provocerande som möjligt i en tid när det idylliska är tabubelagt.

Programmet ”Skönhetens återkomst” av Johan Lundberg i Axess television väckte nyligen en livlig debatt. Johan Patricny var en av de konstnärer som lyftes fram i programmet. Själv säger han att den klassiska traditionen aldrig är omodern – vore den det skulle människan själv och naturen vara gammalmodig

Johan Patricny målar på klassiskt manér i plein air och efter modell. Det ger flera val jämfört med att måla t ex efter ett givet foto; modellen och naturen är undflyende och ställer större krav på lyhördhet under arbetes gång och ger därför den färdiga målningen en mer livfull karaktär.

Bland hans utställningar kan, förutom de separata på Galleri Agardh & Tornvall, nämnas ”Young romantics” Södertälje Konsthall, ”The Norwegian School”, Lowe Gallery, Atlanta, USA, “Falskt och äkta”, Nationalmuseum, Stockholm, ”Romanticism and Realism”, Mimers Hus, Kungälv, ”Johan Patricny”, Senter for frie Kunster, Oslo