Joakim Johanssons arbeten utmärks av en stor nyfikenhet, en resa mellan olika sinnestillstånd och motivkällor. Det handlar om det oväntade, det underliggande, det handlar om ljus och skugga, om antydningar. I bilderna upplöses tiden, skeenden möts och perspektiven flätas samman.

Ur ett visst perspektiv är Joakims målningar fotorealistiska. Samtidigt rymmer de svårfångade teman med drömlika känslor med surrealistisk underton som kanske bäst kan beskrivas som magisk realism.

Joakim Johanssons bilder fångar ögonblick, sedan lämnar han betraktaren att fylla i sin egen tolkning av situationen och dess inneboende möjligheter. När berättelserna divergerar, drar åt olika håll, är konstnären nöjd. Flerbottnade bilder kan ha en verkan på olika nivåer. Konstnären själv lämnar inga svar, men säger:
”Jag vill att mina målningar skall påverka betraktaren. Målet är att inte att fånga det du ser, utan det som just passerat, eller som kommer att ske.”

Bland Joakims viktigare utställningar kan nämnas Kristinehamns Museum, Edsvik Konsthall och Värmlands Museum. Han har deltagit tre gånger i Vårsalongen på Liljevalchs och i Avesta Art. Joakim har även ställt ut på Galleri Backlund i Göteborg och flera gånger på Galleri Agardh & Tornvall.