“Landskap är ett återkommande tema för mig både som en yta för politiska motiv, som ett experimentellt estetisk utrymme eller som okonstlat målerisk nöje. Jag återkommer ofta till konsthistoriska fenomen för att undersöka och ifrågasätta dem. Jag tar mig an de genrer, konstnärer eller motiv som jag har svårt för eller inte riktigt förstår mig på.

Denna process innefattar både en hel del research, skisser och olika typer av måleriska experiment. I detta mitt tillvägagångssätt har jag närmat mig målningar av El Greco, Mondrian samt holländska blomsterstilleben, minimalism och monokrom konst med mera. “

– Jakob Anckarsvärd

Jakob Anckarsvärd (f.1972) utbildade sig vid Glasgow School of Art 2000-2003. Han har även magisterexamen från Konstfack i visuell kommunikation. Anckarsvärd arbetar främst med måleri och har sedan 2002 ställt ut i Stockholm, London, New York, Istanbul, Moskva, Chicago, Glasgow och Berlin.

Anckarsvärd finns representerad bland annat på Teckningsmuséet i Laholm, Gotlands konstmuseum, Biblotheca Alexandrina, Konstakademiens Bibliotek, St Görans sjukhus och Uppsala sjukhus. Han har flera gånger deltagit på Liljevalchs Vårsalong och har även ställt ut på Färgfabriken, Konstnärshuset, Kulturhuset och Uppsala Domkyrka.

Offentliga verk av Anckarsvärd är bland annat Korsvägstavlorna i Sankta Eugenia katolska kyrka i Stockholm.

15/2 2020 berättade Jakob Anckarsvärd om sin första separatutställning hos oss, “Ögonblick” inför en entusiastisk publik.