Nick Alm

1-19 december 2018

Nick Alm (f 1985) är en av Sveriges mest framstående figurativa konstnärer. Han fick ett internationellt genombrott 2013 då han vann första pris i kategorin figurativt måleri på den internationella ARC-salongen med målningen Two Lovers.

Ett halvår efter den stora samlingsutställningen “Det handlar om oss” i Krapperup ställer Nick Alm ut nya målningar på Galleri Agardh & Tornvall. Konstnären håller en oerhört jämn kvalitet, oavsett om han lägger ned mycket tid på en tavla eller om det är en snabb oljeskiss. I den här utställningen finns lite av varje.

Influerad av de stora mästarna rör sig Alm fritt mellan realism och abstraktion, ofta i en och samma tavla i ett dynamiskt samspel. En del av målningarna är realistiskt avbildande medan andra är helt egenkomponerade scener sprungna ur fantasin.

Det centrala verket i utställningen är den stora duken “Gathering”. Som titeln antyder föreställer den en samling människor. De befinner sig i en salong med en ljuskrona i taket; i tavlans nedre hörn skymtar flaskor och snapsglas. Det är en kittlande målning för den som har följt Alms konst en tid. Är detta en fortsättning på backanalerna? Eller är det en begravning?

Återkommande i tavlorna är den ensamma kvinnofiguren som befinner sig i urbana miljöer, i naturen eller i ateljén.

Nick Alm; “Spring”, akvarell, 103.5 x 72 cm

Nick Alm; modellstudie, olja på duk, 21 x 29.7 cm

Nick Alm; “Gathering” (2018), olja på duk, 100 x 120 cm

Nick Alm; “Rocky shoreline”, olja på duk, 55 x 80 cm

Nick Alm; “Operan”, olja på duk, 60 x 90 cm

Nick Alm; “View over the old town”, olja på duk, 55 x 95 cm