Mats Åkerman

“Prima Tider”

Mats Åkerman

14 april – 5 maj

“Prima Tider”

Vi välkomnar Mats Åkerman till hans nionde separata utställning på galleriet 
under de fjorton år som vi har haft nöjet att samarbeta. Årets utställning heter 
mycket träffande Prima Tider, för sådana råder alltid när Mats fantasirika 
målningar hänger på galleriets nymålade väggar.

Läs mer om Mats Åkerman

Mats Åkerman

Oro, kris, dystopier, samhället står på ruinens brant …
Nejdå, det råder PRIMA TIDER i den Svagiska Unionen, Mats Åkermans fantasiskapelse som han började rita redan som litet barn. I den berättelse som Mats skildrar genom sina målningar, texter och kartor så får vi följa Rocco Rivarossi och ett brokigt persongalleri. Vi får göra en resa i tiden från den Gula regionen till den Svagiska Unionens huvudstad Primaborgen. Och javisst – där råder det PRIMA TIDER! Eller i alla fall nästan …

Rocco Rivarossi njuter sin frukost på hotellrummet i Nozza samtidigt som han grubblar över…

“Prima Tider” 55 x 59 cm

”Moderna Tider V (Les Haut Felines)”

”Mélodie Jaune”

“Pablo” 53 x 55 cm

”Prio 1”  28,5 x 28,5 cm

”Prio 3” 28,5 x 28,5 cm

”Prio 2” 28,5 x 28,5 cm

“Mats Åkerman konst är vårt kollektiva minnes nostalgi. Alla känner vagt igen sig. Kanske förefaller det så bekant för att den också är en illustration till ett annat halt begrepp: Eklektism, att låna eller inspireras av andras verk. Mats Åkermans bilder får ofta sina konturer från förlagor. På ett ställe kan det vara Seriemagasinet, ett annat en Almodovar-film och ett tredje en annons från MEA från 1956.”

/ Gunnar Bolin.

”Prinsessan”

”Omvägen”

Och mannen tog tåget …

”Pengar, sång & rom” 90 x 70 cm

“Presens” 40 x 28,5 cm

”Parade” 80 x 90 cm

“”En nyckel till varför fantasin om Primaborgen tycks så verklig finns i de kartor som Mats utgår ifrån… De visar en uråldrig och oavslutad berättelse om geografi och historia, tillfälligheter och tillkortkommanden… På så sätt gör Mats Åkerman det som bara de modigaste av skapare vågar sig på; han ger sin värld ett aldeles eget liv. Han må rita kartorna, men när han sätter sig för att tolka sina kartor i ord eller bild bär de säkert på lika många överraskningar och hemligheter for honom som för oss andra.”
/ Johan Hakelius .

“Pärlan”

”Play-Off” 44 x 60 cm

”Passage Par”

”Mittfältet”

”Professorn”

“Målningarna i Mats Åkermans värld har ett eko från min generations ungdoms-Paris, Juliette greco, Gilbert Becaud, Boris Vian, “De fattigas Piano”, “Le Deserteur” och Miles Davies musik till filmen “Hiss till galgen”. På bilderna blänker ljus från gatlyktor, biografer och krogar mot regnblank asfalt. Män och kvinnor i elegant femtiotalsmode rör sig på gatorna bland klassiska Citroenbilar”.

/ Nils Petter Sundgren

”Panorma Prima”

Utställningen pågår 14 april till 5 maj
Öppet: onsd – fred 13 – 17.30 lörd 12 – 16