Cart

Konsten berättar – samtida realistiskt måleri

By June 13, 2019 August 4th, 2019 Uncategorized

Anastasya Kuznetsova-Ruf; “Spyglass”, kol och tempera på duk, 85×100 cm

Krapperups Konsthall
29 juni-4 augusti 2019

Krapperup Konsthall presenterar i samarbete med Galleri Agardh & Tornvall sommarens stora samlingsutställning i Krapperup, Skåne med konstnärerna:

Joakim Johansson
Anastasya Kuznetsova-Ruf
Anders Moseholm
Sirje Papp
Johan Patricny
Rodion Petroff
Christopher Rådlund
Anette Björk Swensson
Stanislaw Zoladz

Konsten berättar
samtida realistiskt måleri

Konst talar sitt eget språk till den som lyssnar: Det lekfulla solglittret i Stanislaw Zoladzs strandkanter; den nervkittlande skuggan över någons ansikte i Joakim Johanssons mysiga, eller kanske skrämmande komposition; en trutande underläpp som fångar upp det sista från tallriken i Anastasya Kuznetsva-Rufs ömsinta kolteckning – en bild kan öppna en hel värld på ett ögonblick.

Bildkonstens direkta kommunikation kan vara gäckande – inte minst i en tid när vi ständigt matas med bilder. Väcker de inte genast vårt intresse hastar vi snabbt vidare. Människan har en fantastisk förmåga att koppla bort samtidens brus: Vi hör exempelvis musik utan att lyssna på den, hör prat utan att lyssna på vad som sägs – men vässar vi öronen kan vi plötsligt urskilja vad en enskild person säger mitt i allt väsen.

På liknande sätt som vi förstår och lär oss musik ju mer vi lyssnar på den kan vi få en fördjupad förståelse av bilder. Vi tar å ena sidan in dem på ett ögonblick, men liksom det är skillnad på att höra och lyssna är det skillnad på att titta och se. För att verkligen se kan det behövas tid och koncentration. Det fina med måleri är att måleriet saktar ned tiden en aning. I dess energi vilar många timmar, kanske till och med veckor, månader och år – eller ur ett konsthistoriskt perspektiv tusentals år – av fokus, mental verksamhet och konstnärlig hantverksskicklighet. Med tid kan vi som betraktare fördjupa och förstå upplevelsen av en målning.

Galleri Agardh & Tornvall har sedan begynnelsen 1974 specialiserat sig på föreställande konst och samarbetar med både kända och mindre kända figurativa konstnärer från Danmark, Norge, Sverige, Ryssland och Litauen. I sommarens stora samlingsutställning i Krapperup visas sedan länge etablerade konstnärer som Christopher Rådlund bredvid nyare namn som vårt senaste stjärnskott Sirje Papp, och klassiskt skolade konstnärer som Johan Patricny sida vid sida med autodidakter som Joakim Johansson. Även om de alla målar ”realistiskt” i begreppets vidare bemärkelse har var och en sin egen unika stil, teknik, energi och uttryck. De tar dig med till välbekanta trakter eller platser du inte visste fanns, väcker tankar och känslor om livets beskaffenhet. En bild säger mer än tusen ord, som det gamla ordspråket säger.

Galleri Agardh & Tornvall vill rikta ett stort tack till Kullens konstförening som återigen har skapat tillfälle att visa våra fenomenala konstnärer i en så rofylld och vacker miljö som Krapperups konsthall är.

Susanne W Lamm, Galleri Agardh & Tornvall

Stanislaw Zoladz; “Sälviken”, akvarell, 75×105 cm.

Anders Moseholm; “Space for the human error”, olja på duk, 140×170 cm.

Anastasya Kuznetsova-Ruf; “Eye”, kol och tempera på duk, 100×130 cm.

Johan Patricny; ”Josefin”, olja på duk, 48×39 cm

Anette Björk Swensson; “Väntan”, olja på duk, 78×108 cm.

Joakim Johansson; “Dad”, olja på duk, 80×60 cm.

Rodion Petroff; “Reference Point”, olja på duk, 100×100 cm.

Christopher Rådlund;  ”Cader Igris, Wales”, olja på duk, 60×73 cm

Sirje Papp; ”Life and Death”, olja på duk, 65×81 cm

HANDLA KONST ONLINE